Bitter çikolatanın ismi değişiyor


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği’ne (AB’ye) uyum kapsamında kakao ve çikolata ürünlerine ilişkin yeni bir taslak hazırladı. Çikolata sektörünün görüşüne açılan taslakla, çikolata isimleri yeniden belirlendi.
Bitter çikolata artık çikolata ya da sade çikolata
Mevcut tebliğde bitter, sütlü, beyaz ve dolgulu gibi çikolata türleri bulunuyordu. Yeni hazırlanan taslaktan bitter çikolata tanımı çıkarıldı. Taslağın bu şekilde yayımlanması halinde, bitter çikolata yerine çikolata ya da sade çikolata ifadesi kullanılacak. Şu anda piyasada normal çikolata olarak satılan sütlü ürünler ise artık ‘sütlü çikolata’ ve ‘bol sütlü çikolata’ alarak adlandırılacak. Fındık ezmeli çikolata, ‘gianduja çikolata’ olarak da isimlendirilebilecek.

İşte yeni çikolata türleri:
Tel ve çubuk çikolata: Kadayıfa yakın incelikte tanecikler veya pullar halindeki çikolatalar için kullanılıyor.
Chocolate a la taza (Kasede çikolata): Daha çok fincanda ikram edilen bu sıcak sıvı çikolatanın içinde buğday, pirinç veya mısır unu bulunuyor.
Chocolate familiar a la taza (Kasede geleneksel çikolata): Kakao ve şeker yanında buğday, pirinç ya da mısır unuyla hazırlanan yoğun kakaolu sert kalıp çikolata.



