SGK doğum yardım parası, ailelerin çocuklarına daha iyi standartlarda bakması için ödenen ücrettir. Çocuk sayısına göre değişen para dağılımı gerçekleşebilmektedir.
Doğum parası resmileşti. Doğum yapan anneye devletten 1.çocuk için 300, 2.çocuk için 400 ve 3.çocuk için 600 TL doğum parası ödenecek.
İşte detaylar
Yeni yasaya göre; Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılıyor. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Örneğin 3 çocuk yapan bir anne 1300 TL doğum parası almış olacak.
Çalışan annelere yarım gün çalışma imkanı
Yeni yasaya göre sadece doğum yardımı yapılmıyor ayrıca doğum yapan çalışan anneler için de çalışma imkanları düzenlendi. Bu yasayla birlikte doğum yapan annenin, ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4 ve üçüncü çocukta 6 ay olmak üzere yarım gün çalışma imkanı olacak. Ayırca anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışabilecek.
Maaşın yarısı iş yerinden, yarısı İŞ-KUR’dan
Doğum yapan çalışan annenin yarım maaş iş yerinden, kalan kısım ise İş-Kur’dan alınacak. Memurlar ise çocuk sayısı ne olursa olsun, bu hakkı 6 ay olarak kullanabilecek.
Babaya doğum izni 5 gün
Yeni yasada babalar da doğum iznini 5 gün kullanabilecek. Eskiden 3 gün olan doğum izni 5 güne çıktı.
Doğum yardımı parası nasıl alınır
Doğum yardımı, 15/05/2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacaktır.
Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.
Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta ya da kargo yolu ile yapılacaktır.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılacaktır.
Detaylı bilgi, ücretsiz bilgi hattı olan 144 ve 183 nolu telefon numaralarından ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden alınabilir.