Geçtiğimiz günlerde belgesel filminin fragmanı yayınlanan; müziklerini Survivor All Star’da yarışan Doğukan Manço’nun yaptığı, Mangala oyununun, kültürümüze yeniden kazandırılma ve yaygınlaştırılma çalışmaları, Mangala Türk zeka ve strateji oyunu araştırmacısı Serdar Asaf Ceyhan’ın öncülüğünde tüm hızıyla devam ediyor.
Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik ve İnsan Kaynakları Hizmetleri Şubesi Müdürü Fazilet Durmuş’un katkılarıyla, Mart ayı içerisinde Kocaeli’nde yer alan okullara Mangala semineri duyurusu yapıldı. Duyurunun ardından 25 Nisan 2015 günü Mehmet Sinan Dertli Ortaokulu seminer salonunda öğretmenlere Mangala oyununun kültürümüze kazandırılma çalışmaları ve tarihçesi anlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle hazırlanan Mangala oyunu belgesel filminin gösteriminin yapılmasının ardından öğretmenler Mangala oyunu ile ilgili sorularını Serdar Asaf Ceyhan’a yönelttiler. Seminer salonunun fuayesinde kurulan masalarda öğretmenlere uygulamalı olarak Mangala oyununun kurallarının anlatılması ile birlikte etkinlik sona erdi. Öğretmenlerin katılım sertifikaları görevli oldukları okullarına gönderilecek.
Bugüne kadar Mangala Oyununun Türkiye’de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında İstanbul’da, 2011 yılında Antalya’da, Milli Eğitim Bakanlığı ve Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından da 2014 yılında toplam 3 kez şampiyonası düzenlendi. Katılımcı öğretmenler Zeka Oyunları dersi müfredatında yer alan Mangala Oyununun 4. Türkiye Şampiyonasınının Kocaeli’nde yapılmasını istediklerini söylediler.
MANGALA OYUNU OYUN KURALLARI:
Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Oyuna kura ile başlanır. Oyunda 4 ana temel kural vardır.
1. TEMEL KURAL: Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır. Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
2. TEMEL KURAL: Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
3. TEMEL KURAL: Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
4. TEMEL KURAL: Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taşları ilk biten oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır. Dolayısıyla, oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez.
Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır. Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.