Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı’nda açıklanan verilere göre, diyabet,Türkiye’de her gün yaklaşık 163 kişinin ölümüne yol açıyor. Konferansta açıklanan bir diğer sonuç ise 2013 yılında Türkiye’deki ölümlerin yaklaşık 60 bininin diyabete bağlı nedenlerden kaynaklandığı yönünde.
Dünyadaki diyabet tedavisinde kullanılan insülinin yaklaşık yüzde 50’sini tedarik eden Novo Nordisk Yakın Doğu Bölgesi Başkan Yardımcısı Ole Moelskov Bech, diyabetin kandaki glikoz seviyesini kontrol eden insülinin, pankreas tarafından üretilmemesi, yetersiz olarak üretilmesi ya da vücut tarafından etkin biçimde kullanılmaması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olarak tanımlandığını hatırlattı.
Son 15 yılda hasta sayısı 3 kat arttı
Diyabetli kişi sayısının her yıl artış gösterdiğini belirten Bech, Türkiye’de de son 15 yılda diyabetli oranının yaklaşık üç kat arttığını söyledi. Bech, şunları kaydetti:
“1998’de 2,5 milyon kişi diyabetli kişi sayısı, bugün yaklaşık 7 milyona çıkmıştır. Türkiye’de diyabet görülme sıklığı, son verilere göre yüzde 14.9’dur. Türkiye, Avrupa’nın diyabet yükünün yüzde 13’ünü taşımaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), 2035 yılında Türkiye’deki diyabetli sayısının 12 milyona çıkacağını tahmin etmektedir. 2035 yılına kadar Türkiye’de yaşayan diyabetlilerin sayısı, tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla olacaktır.”
Yaşam tarzı çok etkili
Komplikasyonları engellemeye, geciktirmeye veya azaltmaya yardımcı olabilecek etkili tedaviler ile yaşam süresinin uzadığına işaret eden Bech, “Türkiye’de her gün yaklaşık 163 kişi diyabet yüzünden ölmektedir. Bu da 2013 yılında 59 bin 786 erişkin ölümüne eşittir. 2013 yılında Türkiye’deki ölümlerin yaklaşık 60 bini diyabete bağlı nedenlerden kaynaklanmıştır” dedi.
Bech, kişinin yaşam tarzı ile ilgili alışkanlıklarını değiştirerek diyabet ile ilgili komplikasyonlardan kaçınmasının mümkün olduğunun altını çizerek, bunun için sınırlı yağ içeren sağlıklı bir diyet, her gün otuz dakika orta şiddet egzersiz ve sigaradan kaçınmak gerektiğini söyledi.