Yalnızlık korkusu hastalığı – Pudra.com

    378
    0

    @Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.08.2015

    Yalnızlık, tek başına ve yalnız olma durumu değil, tek başına ve yalnız olduğunu hissetme durumu olarak tanımlanıyor. Yalnızlık hissi kişide, büyük bir boşluk duygusu ve dışlanmışlık düşüncesi ortaya çıkarabiliyor. Etrafında insanlar olsa bile, eğer kişi başka insanlarla paylaşımda bulunamıyorsa, psikolojik olarak kendini yalnız hissedebiliyor.

    Yalnız kalmaktan hemen herkes bir ölçüde korkar. Ancak hastalık derecesinde yalnız kalma korkusu, kişinin yalnız kalmamak için sürekli bir arayışta olmasına ve bazen de istemediği durumlara katlanmasına neden olabilir.
     

    Erkeklerde ve kadınlarda yalnız kalma korkusu

    Yalnızlık korkusu, hem kadınlarda hem de erkeklerde sık görülebilen bir duygu. Erkeklerde yalnızlık korkusunun altında genetik faktörler olabileceği gibi çocuklukta yaşanmış bazı travmalar da bu duyguya neden olabiliyor. Anne babası boşanmış, ağır hastalık geçirmiş, yakınını kaybetmiş ya da uzun süre ailesinden ayrı kalmış çocuklarda yalnız kalma korkusu ortaya çıkabiliyor.

    Aslında yalnızlık duygusunun temeli ayrılık anksiyetesi yani ayrılık kaygısına dayanır. Küçük bir çocuğun terk edilmekten korkması gibi bu duygu da çocukluktan itibaren zihnimize yerleşir. Yalnızlık ya da insanlardan uzak kalmışlık duygusu depresyonda da görülebilir. Özgüveni düşük olan insanlar diğer insanların gözünde kendilerini değersiz hissedebilirler. Bu da beraberinde kişinin kendini diğer insanlardan soyutlamasına ve kronik bir yalnızlığa neden olabilir.

    Yalnızlık korkusu yaşayanlarda neler gözlemlenir?

    Yalnızlık korkusunun temelinde yer alan kopma korkusu kişiyi aslında istemediği davranışları yapmaya zorlayabilir. Mesela sadece hayatında biri olsun diye aslında ayrılması gereken biriyle ilişkisini sürdürebilir ya da istemediği halde sadece etrafında insanlar olsun diye yalnız kalmamak için yanlış kişilerle arkadaşlıklar kurup onlara hoş görünme çabasına girebilir.

    Yalnızlık korkusu yaşayan kişilerde; panik atak, depresyon, strese bağlı çeşitli hastalıklar, psikolojik kökenli bayılma ve nöbet geçirmeler, alkol ve madde kullanımı ve ileri boyutta yalnızlık yaşamamak için kendi canına kıyma gibi olumsuz sonuçlar görülebilir.
     

    Yalnızlık korkusu nasıl yenilir?

    Yalnızlık sizi hem fiziksel hem de ruhsal olarak olumsuz etkileyeceği için sosyalliğinizi sürdürebileceğiniz, iyi vakit geçirebileceğiniz aktivitelere ve gruplara katılabilirsiniz. Böylece aynı şeyden keyif alan diğer kişilerle olumlu paylaşımlar yapacağınız ortamlar oluşur.
    Reddedilmekten ve değişmekten korkmamalısınız. Kusurlarınız üzerine aşırı odaklanmadan, sosyalleşmeyi deneyebilirsiniz. Sizinle aynı durumdaki diğer kişileri de unutmamalısınız. Aşırı kaygı, korku, duygusal çökme, yalnızlık korkusu gibi belirtilerle baş edemediğinizde en kısa sürede bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız.

    Konuyla ilgili yazılarımız

    Yalın yalnızlık nasıl mümkün?
    Hiç kendinizi kalabalıklar arasında yapayalnız hissettiğiniz oldu mu? Bu durumu kabullenip nasıl değiştireceğiz? Uzman Psikolog Şeyma Çavuşoğlu yalın yalnızlığı Pudra.com’a yazdı.

    Özgüveninizi artırmanın 7 yolu
    Özgüveninizi kendiniz hakkında olumlu düşünerek, gerçekçi hedefler belirleyerek ve ‘hayır’ demeyi öğrenerek artırın.

    Nasıl daha mutlu olabiliriz?
    Empati kurarak. Uzmanlar, “Başkalarına karşı empati duygunuz ne kadar gelişirse kendinizi o kadar mutlu hissedersiniz” diyorlar. Peki empati duygumuz nasıl oluşur? Yanıtı Pudra.com’da.

    Hayata daha mutlu bakmak için 10 tavsiye…
    Herkesin hayatında iyi günleri gibi kötü günleri de olabilir. Zor günleri atlatmak için moralinizi yükseltecek ve hayata daha mutlu bakmanızı sağlayacak 10 öneri…

     

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz