Modern yaşamın getirdiği çevre kirliliği, hem topraklarımızı hem havamızı hem de besinlerimizi zehirli maddelerle zararlı hale getiriyor. Doğal, yani organik yaşamdan uzaklaştıkça bedenimiz bu zehirli maddelerle baş edemez hale geliyor. Birçok hastalıklara ve kansere yatkın hale geliyoruz. Aslında karaciğer ve böbreklerimiz durmaksızın bu maddeleri (ağır metalleri) zehirsizleştirmekle uğraşıyor, dışkı, idrar ve terle atmaya çalışıyor.
Örneğin kurşun, kemiklerimizdeki kalsiyumla yer değiştirerek kemik erimesine yol açıyor ve kemik iliğinde kımızı kan hücrelerinin oluşumunu bozuyor.
Aluminyum ise özellikle beyin ve sinir sisteminde çok önemli işlevi olan magnezyumun yerine geçerek Alzheimer Hastalığı’na yatkınlığa neden oluyor. Kadmiyum, çinkonun yerine geçerken böbreklerde birikmeye başlıyor ayrıca sinir liflerinde ileti bozukluğu yaratıyor. Nikel de manganazın yerini alarak kansere yatkınlığa neden oluyor.
Zehirsizleştirme anlamına gelen detoks ile ilgili bilimsel olarak ispat edilmiş kesin bir yöntem olmasa da bazı gıdaların bu anlamda faydalı olabileceği öne sürülüyor.
İşte bunlardan en sık önerilenleri :
Brokoli
Brokoli, karnabahar, lahana, kıvırcık salata ailesi, yoğun sülforafan içeriği sayesinde genlerimizin yüksek miktarda antioksidan ve zehirsizleştirici maddeler üretmesini sağlar, kansere karşı önemli derecede koruyucudur.
Yaban mersini
Yüksek miktarda antosiyanin içermesi nedeniyle (antioksidan özelliği), hücreleri zehirli maddelerden koruma ve arındırmada çok faydalıdır.
Kurt üzümü
Çin tıbbında asırlardır kullanılmaktadır. Ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Tadı yaban mersini ile kiraz arası olan tatlı ve sulu bir meyvedir, meyvesi ve yaprakları kullanılmaktadır.
Portakaldan çok daha fazla C vitamini içerir.
Tümörlere karşı deney farelerinde faydalı bulunmuştur, DNA’yı korur.
Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor gibi faydalı birçok elementi içerir.
Havuçtan daha iyi bir A vitamini öncülü olan beta karoten kaynağıdır.
Karaciğeri korur.
Gözde sarı nokta hastalığına karşı koruyucudur.
Soğan sarımsak
Sülfür içeriği nedeniyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur ve antiboitik benzeri etkisiyle mikroplara karşı doğal direnç sağlar. Birçok faydalı mineral içerir, kansere karşı koruyucudur. Böbreklerin süzmesine yardımcı olur.
Susam
Karaciğeri koruyucu etkisi vardır. Zengin lif içeriği sayesinde barsak fonksiyonlarına yardımcı ve barsak kanserine karşı koruyucudur. Romatizmal hastalıkları engelleyici ve iyileştirici etkisi bilinmektedir.
Fesleğen
Fesleğen, nane ve reyhan kansere karşı koruyucu, vücutta su tutulmasını engelleyici özellikleri olan besinlerdir.
Romatizma, kolit gibi iltihabi hastalıklara ve kansere karşı koruyucudur.
Pancar
Magnezyum, demir, çinko ve kalsiyumdan zengin olması nedeniyle vücuttan zehirlerin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Kanserle mücadelede çok etkili olan betasiyanin açısından oldukça zengindir.
Ananas
Hazmı kolaylaştıran ve barsak temizliği sağlayan bromelain içeriği nedeniyle vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Elma
Zengin besin içeriği yanında besin katkılarının ve metallerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olan suda eriyen pektin isimli bir tür lif içerir.
Maydanoz
Karaciğerin metabolizmasını hızlandırarak zehirli maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Böbreklerin çalışmasını arttırıcı etkisi vardır. A, C ve K vitaminlerinden çok zengindir.
Enginar
Karaciğerin zararlı maddeleri zehirsizleştirmesini sağlayan silimarin, ve yağların kolay parçalamasını sağlayan maddelerle koruyucu özellik göstermektedir.
Rezene
Yoğun lif içeriği sayesinde barsaklardan zararlı maddelerin atılımını hızlandırır sindirimi kolaylaştırır.
Tarçın
Demir, kalsiyum ve manganazdan zengindir, yağ asitlerinin parçalanmasını kolaylaştırır, şeker metabolizmasını düzenleyerek karaciğerin iş yükünü azaltır.
Zencefil
Barsak hareketini artırır, metabolizmayı hızlandırır, atık maddelerin atılımını kolaylaştırır, iştahı frenler.
Avakado
Hem suda eriyen hem de erimeyen lifler içerdiğinden barsak temiziliğine yardımcı olur, romatizmal hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici etkisi vardır.