Geleneksel lezzetleri denemeyi sevenlere özel bu börek hemen hemen her yörede yapılmasına karşın çıkış noktası Sivas yöresidir.
Malzemeler
Hamuru:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı yoğurt
Yarım paket yaş maya (yoksa 1 tatlı kaşığı kuru maya)
1-2 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
İç malzemesi:
250 gr dana kıyma
1 adet büyük soğan
2 adet domates
3 adet yeşil biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta (sarısını üzerine sürmek için)
Tuz
Karabiber
Nasıl yapılır?
Önce kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamur ikiye bölünür. Birinci hamur tepsi büyüklüğünde açılır. Üzerine sıvı yağ sürülür ve hamur dörde katlanır. Beklemek üzere bir kenara alınır.Aynı işlem diğer hamur içinde yapılır.
İçini hazırlamak için:
Önce tavaya bir miktar sıvı yağ aktarın. Daha sonra kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Doğranmış soğan ve biber ilave edip 4-5 dakika kavurduktan sonra doğranmış domatesi ilave edin. Domates 4-5 dakika kavrulduktan sonra tuz, karabiber ekleyin ve ocağın üstünden alıp ılınması için bir kenara bırakın.
Tepsiyi yağlayın ve hamurlardan birini tepsi büyüklüğünde elle ya da merdaneyle açıp tepsiye yerleştirin. Üzerine kıyma harcının tümünü serin. Diğer hamuru da tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin. En son üstüne yumurta sarısı sürüp bıçakla dilimleyin. 200° C derece fırında kömbenin altı ve üstü güzelce kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun…