Yatakta dört dönüyor, uykuya dalamıyor, geceleri sık sık uyanıyorsun… Ya da sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, bütün gün “uyku sarhoşluğu” sorunu yaşıyorsun…
Uyku, bedenimizin ve beynimizin çalışabilmesi için büyük önem taşıyor. Çünkü gün boyu kullandığımız bütün enerji, uyku sırasında yenileniyor. Uzun süre uykusuz kaldığımızda da hem bedensel hem de ruhsal problemler ortaya çıkıyor. Anlama güçlüğü çekiyor, derslerimize konsantre olamıyor, kendimizi sürekli yorgun, bitkin ve mutsuz his¬sediyoruz. Bütün bunları yaşamamak ve bu sorunlardan kurtulmak için biyolojik saatimizi yoluna sokmalıyız, işte bunun için yapabileceklerin…
Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getir. Örneğin uyanmak için 07.00, uyumak için 22.30-23.00 saatleri çok uygun.
Yatmadan önce yapacağın alışkan¬lıklar geliştir. Dişlerini fırçala, makyajını temizle, yarım saat önce ılık bir duş al. Bu davranışların hepsi, vücuduna uyku zamanının geldiğinin sinyallerini verecek.
Gündüzleri uyumamaya çalış
Sabahları mutlaka egzersiz yap. Böyle bir şansın yoksa yürüyüşe çık.
Günlük tut! “Uykuyla ne ilgisi var” diyebilirsin, ama gün içinde kafamıza taktığımız sorunlar, başımızı yastığa koy¬duğumuzda bizi yiyip bitirmeye başlarlar. Bu yüzden içindekileri döküp rahatlaman gerekir. Bunun en iyi yolu da yazmaktan geçer. Tabii bütün sıkıntılarını anlatabileceğin bir arkadaşın yoksa…
Kendin için yatma pozisyonları geliştir. Araştırmalara göre, en iyi uyuma pozisyonu sırt üstü ve sağ yanımıza yatma. Çünkü bu şekilde, kalbimiz başta olmak üzere, iç organlarımız daha rahat çalışıyor.
Uygun ortam oluştur
Uyuduğun odanın karanlık ve sessiz olmasına özen göster. Özellikle sabahları erken uyanmamak için, kalın perdeler kullanabilirsin.
Yattığın odanın sıcaklığı, vücudunun uyku ısısına gelebilmesi açısından çok önemli. Ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ortam olmalı.
Odanın renkleri seni Doğmamalı. Açık mavi, zeytin yeşili gibi yumuşak renkleri tercih edebilirsin.
Yastık ve yatak seçimlerine dikkat et. Başın yastığa ne çok fazla gömülmeli, ne de çok havada kalmalı. Nevresimlerini sık sık değiştirmeyi ve her gün silkememeyi de unutma.
Huzursuzluk yaşamaman için yatağını, odanın kapısını görebilecek şekilde ayarlamalısın.
Ayrıntılardan kurtul
Ne kadar ferahlık, o kadar rahatlık! Ya¬tağının üzerindeki gereksiz ayrıntılardan kurtul. Yastık ve ayıcıklarla vedalaş.
Yatağının üzerinde ders çalışma, bilgisayar kullanma, yemek yeme ve televizyon izleme.
Yatmadan önce bütün elektrikli aletleri kapat. Çünkü hepsi de elektromanyetik parazitler yayarak, bünyemiz üzerinde etki yaratırlar. Odanda çok fazla elektrikli eşya varsa, yatarken üzerlerini ört.
Yediklerine dikkat et
Yatmaya yakın yemek yeme ya da kahve, çay gibi kafeinli içecekler tüketme.
Bitki çayları tercih et. Ihlamuru kaynattıktan sonra içine bir adet karanfil koyarak içmeyi dene.
Zorlama
Bütün çabalarına rağmen, 15 dakika boyunca uyuyamazsan, kendini zorlama ve hemen yataktan kalk.
Zihnini rahatlatacak aktivitelerle uğraş. Sudoku veya bulmaca çöz, müzik dinle, sürükleyici olmayan bir kitap oku.
Yardım al
Eğer uykusuzluk sorununu uzun süre çözemezsen, mutlaka bir uzmandan yardım almalısın.
Bitkiler ve aromatik yağlar, yaydıkları kokular sayesinde sinir sistemimize ulaşarak sakinleşmemizi sağlıyor. Yani ruh halimiz üzerinde ciddi etkiler yaratıyorlar. Bunun için tütsü yakabilir, banyo yaparak rahatlayabilirsin.