Dolmalık Patlıcan Nasıl Kurutulur?

timthumb

Biz Türklerin çok eski bir geleneğidir meyve ve sebzelerin güneşte kurutularak saklanması. Genellikle bizler kendimiz kurutmak yerine manavlardan yada marketlerden almayı tercih edebiliyoruz fakat oldukça bir kolay yöntem olan sebze ve meyve kurutma öğrendikten sonra kendimizde evlerimizde bunu kullanabileceğiz.

Sağlık uzmanları hemen her gün “aman gıdaları mevsiminde ve en doğal haliyle tüketin, mevsimi olmayan meyve ve sebzeleri geleneksel yöntemlerle, kurutarak, konserve yaparak saklayın” diye dikkatimizi yüksek seslerle çekmeye çalışıyorlar. Biz de buradan hareketle, sadece sağlıklı olması ile değil, eşsiz lezzeti ile de mutfakların baş tacı olan patlıcanın kurutulmasına ilişkin bilgileri siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz.

Dolmalık kurutmak için ideal sebzeler patlıcan, biber ve kabaktır. Farklı bölgelerimizde daha birçok sebze kurutulmaktadır. (Gaziantep yöremizde bir da “tüylü acur” denen bir sebze kurutulur – ki doyumsuz bir lezzete sahiptir. Erzurum’un İspir ilçesinde fasulye kurutulur ki kışın harika yemekler yapılır.)

Yörenizde bulabiliyorsanız “dolmalık patlıcan” ya da “topan patlıcan” olarak satılan küçük boydaki patlıcanlardan alın. Eğer hiç yoksa kemer patlıcanların ince ve tazelerini seçin.

Yıkayıp başlarını kestiğiniz patlıcanları dolma oyacağı yardımıyla tüm tohumları da alınacak şekilde oyarak, içini kazıyın.

Eğer kemer patlıcan aldıysanız tam ortasından ikiye bölerek içini kazıyın.

Oyulmuş patlıcanları 20 ya da 30’arlı sıralar halinde ağızdan en uzak yerden, dibine 2 cm kala ipe dizin.
Geniş bir kapta hazırladığınız tuzlu suya iplerle birlikte batırın ve karıştırarak tuzlu suyun patlıcanların tümünün içine girmesini sağlayın.

5-10 dakika beklettiğiniz patlıcanları sudan çıkartın ve çamaşır iplerine uçlarını bağlayarak yarım daire oluşturacak şekilde asın.

Havanın kuru, güneşli olmasına dikkat edin. Kapalı balkon ve benzeri mekanlardı kurutmayın. Havadar, hatta rüzgar alan yerleri tercih edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top